U heeft niet de juiste flashplayer om deze site te kunnen bekijken, installeer een nieuwere versie door op onderstaande link te klikken:
Macromedia® Flash® Player 8
 
 

De panfluit is een van de oudste muziekinstrumenten van de wereld. Reeds in de tijd van de Bijbel (Genesis) wordt er al gesproken over de panfluit: ‘...Jubal, deze was de vader van allen die harpen en orgelen handelen.’ Hiermee wordt niet het imposante pijporgel bedoeld, maar de voorloper van het orgel: de panfluit. Uit archeologische vondsten blijkt dat de panfluit voorkwam in verschillende delen van de wereld. Slechts in het Andesgebergte, in Roemenie en een klein aantal andere plaatsen is de panfluit behouden gebleven.


Sopraan-altpanfluit, 22 pijpen

De panfluit bestaat uit een aantal pijpen die aan de onderkant zijn gesloten en wordt bespeeld door lucht over de pijp tegen de rand te blazen. De toonhoogte van een pijp is vooral afhankelijk van de lengte van een pijp. Hoe korter de pijp, hoe hoger de toon. Een halve toon kan gecreërd worden door de panfluit te kantelen. Hierdoor wordt de opening van de pijp verkleind, wat een lagere toon oplevert. De Roemeense panfluit kenmerkt zich door de halfronde vorm en is gemaakt van bamboe. Ook worden er panfluiten gebouwd van verschillende soorten hout, metaal en koper.


Tenorpanfluit, 25 pijpen

De panfluit kreeg meer bekendheid in Nederland in de 70-er jaren door de Roemeense virtuoos Georghe Zamfir. Ook andere Roemeense panfluitisten als Nicolai Pirvu en Simion Stanciu hebben er toe bijgedragen dat de panfluit meer bekendheid kreeg in Nederland en andere delen van Europa. De panfluit is van oorsprong een folkloristisch muziekinstrument, maar kan ook zeer goed gebruikt worden voor andere muziekgenres zoals geestelijke en klassieke muziek.


Concertpanfluit, 29 pijpen

Panfluiten varieren sterk in grootte. Leon bespeelt vier panfluiten, waarvan de sopraan-altpanfluit de meestgebruikte panfluit is. Deze panfluit kenmerkt zich door een goede hanteerbaarheid en is daardoor het meest geschikt voor snellere muziekstukken. De andere panfluiten zijn groter en en hebben een lager bereik. Alle vier panfluiten zijn gebouwd in Roemenië door de befaamde panfluitbouwer Ion Preda.


Contrabaspanfluit, 22 pijpen

Een Preda panfluit aanschaffen?

Leon heeft diverse Preda panfluiten verkrijgbaar in allerlei soorten, modellen en materialen. De panfluiten kenmerken zich door een prachtige heldere, warme en krachtige klank. Diverse professionele panfluitisten in binnen- en buitenland bespelen de Preda fluiten.

Modellen:

- sopraan/alt
- tenor
- bas
- contrabass


Materialen:

- Bamboe
- Brass (koper & metaal)
- Sycamore (esdoorn)
- Ebony (ebbenhout)
- Rosewood (rozenhout)

mail voor meer informatie, afspraak of prijzen.


nieuwe CD Take Five
 
Psalmzangavond
Vriezenveen
31 oktober 2020 - 19:30 uur
    Powered by In-Facto